Programma

programmafoto-6.jpg

Algemeen

Schiermonnikoog is een veilige plaats om te leven. Schiermonnikoog is een schone plaats om te wonen.


Ons Belang

Ons Belang is als partij 32 lentes jong en tegelijkertijd is ze diepgeworteld in de ‘oude’ eilander samenleving en de traditie dat niet alleen het witte huis bepaalt wat er op het eiland gebeurt. Transparantie en participatie bij besluitvorming zit in het DNA van Ons Belang. Ons Belang vindt dat de eilanders meer en beter geïnformeerd moeten worden en direct bij het politieke debat en beleid moeten worden betrokken. Dat betekent dat Ons Belang actief burgerparticipatie organiseert en zorgt voor beleidsplannen die passen bij de maat, grootte en aard van het eiland en eilanders, kortom op draagvlak kunnen rekenen. Bij Ons Belang is DOEN de kernwaarde. Doen wat je belooft, doen waar je in gelooft, met de eilander samenleving doen wat goed is voor het eiland!  

De mensen van Ons Belang zijn aanspreekbaar en leggen verantwoording af. In de raad, in de streken en op straat. Het raadswerk is belangrijk en staat ten dienste van de eilanders. Daar hoort bij dat we als raadsleden (en college) ons blijven inzetten voor de bewoners en gasten. En dat we uitleggen waarom en waarvoor we de dingen doen, die we doen. En dat we niet bang zijn voor de dialoog en de discussie. Dat hoort bij onze kleine gemeenschap waar we elkaar kennen, met elkaar werken en dezelfde liefde voor het eiland hebben! 


Zonder dwarsliggers geen goed spoor

Ons Belang is de afgelopen 4 jaren de kritische dwarsligger geweest, die het college en de collegepartijen op het juiste spoor heeft proberen te houden. Gesteund door de eilander bevolking die zich onvoldoende gehoord voelde hebben we de besluitvorming in de gemeenteraad transparanter, eenduidiger en passend bij de eilander maat weten te beïnvloeden.  

Want dat is waar Ons Belang voor staat: we werken met z’n allen aan een eilander samenleving waarin de eilanders weer centraal staan, die betrokken worden bij belangrijke thema’s die het eiland raken! 


programmafoto-2.jpg

Wat hebben we gerealiseerd?

  • Ons Belang heeft voortdurend de financiën in de gaten gehouden: de financiering van nieuw beleid kwam en komt grotendeels uit de opbrengsten van de belastingen aan inwoners, ondernemers en gasten.  Keer op keer hebben we laten weten dat zowel de burgers als de toeristen recht hebben om te weten waar die inkomsten aan worden besteed en of het effectief was.  

  • Ons Belang heeft er in de afgelopen 4 jaren voor gezorgd dat de eilanders betrokken waren bij de besluitvorming. Besluitvorming met een grote impact op de eilander samenleving kan niet zonder de betrokkenheid van de eilanders! De initiatieven, acties en reacties van groepen op nagenoeg dichtgetimmerde plannen en voornemens van het college konden vaak rekenen op de steun van Ons Belang. Wij hebben ons gesteund gevoeld door de eilanders om plannen te amenderen, moties in te brengen en te blijven hameren op burgerparticipatie. De petitie met betrekking tot de ruimtelijke plannen van het college (472 handtekeningen) is daar een mooi voorbeeld van. En dankzij die inzet en Ons Belang komt de nieuwe busremise op de Knuppeldam, komt er geen rondweg door de Banckspolder en wordt er geen bus lus tegen het dorp aangelegd.  

  • En Ons Belang heeft laten zien kritisch te zijn en te blijven op een eventuele verplaatsing van het bouwbedrijf naar het Melle Grietjespad. 

  • Ook hebben we het college kritisch bevraagd over de effectiviteit van de verkeer remmende maatregelen. Feiten en data zijn essentieel om te zien of drempels en andere initiatieven daadwerkelijk bijdragen aan snelheidsbeperking en verhoging van de gevoelens van verkeersveiligheid.


Gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart 2022

 De komende vier jaar wil Ons Belang een stempel drukken op wat er op ons mooi Lytje Pole gebeurt. Dat kan met uw hulp: door met ons in gesprek te gaan over de toekomst van het eiland, door ons te ondersteunen en met ons burgerparticipatie daadwerkelijk handen en voeten te geven en…. 

door op 14, 15 en 16 maart 2022 op Ons Belang te stemmen. 


Met elkaar doen wat goed is voor het eiland

Onze ideeën

De nadruk voor de komende jaren ligt op Leefbaarheid en (volks)huisvesting, Zorg, Onderwijs, Burgerparticipatie, Duurzaamheid en Verkeer & Vervoer. Niet met een dichtgetimmerd verkiezingsprogramma of collegeprogramma, maar wel met een paar belangrijke uitgangspunten en een leidraad voor een duurzame, leefbare en economisch florerende toekomst voor het eiland. Dat is waar Ons Belang voor gaat! 

Een verkiezingsprogramma kan nooit volledig zijn; er zijn natuurlijk nog meer thema’s waar we mee aan slag moeten en er zullen ongetwijfeld ontwikkelingen zijn waar we nu nog geen rekening mee hebben gehouden.  U heeft daar invloed op. Niet alleen op de verkiezingsdagen, maar ook die vier jaar daarna.  


Burgerparticipatie

programmafoto-6A.jpg

Wij mogen ons gelukkig prijzen te wonen op een uniek eiland gescheiden van het vaste land. 

Als bewoners weten we dat ons eiland kwetsbaar is voor mogelijke veranderingen. We dragen een grote verantwoordelijkheid om het eiland te behoeden voor ontwikkelingen die niet in overeenstemming zijn met het karakter en schaal van het eiland en de aard van de eilanders. 

Behoud van alle natuurwaarden, een goede leefomgeving en het versterken van ieders betrokkenheid zijn vanzelfsprekende zaken.

Ons dorp én eiland is bestuurlijk en gemeentelijk onafhankelijk en daarmee vrij om veel zaken zelf te regelen. Dat vraagt om een grote betrokkenheid van ons allemaal. 

Daarom streeft Ons Belang naar een optimale burgerparticipatie, zodat wij als bewoners: 

- Waardevolle bijdragen kunnen leveren aan onze eigen leefomgeving.

- Betrokken en gehoord worden bij planvorming, ook bij plannen die bewoners zelf aandragen. 

- Wensen dat plannen altijd getoetst worden op een zo groot mogelijk draagvlak voorafgaande

aan besluitvorming. 

- Ook bij de uitvoering van plannen betrokken zijn. 

 

Participatie kan op verschillende manieren vorm en inhoud gegeven worden. Voor Ons Belang geldt dat afhankelijk is van het onderwerp: soms is het raadplegen via een klankbordgroep wellicht voldoende, een andere keer zal een gedegen enquête misschien de juiste manier zijn. Bij een plan in ontwikkeling die een wijk, een streek of een bepaalde doelgroep raakt, zal een (tijdelijke) burgerraad beter de participatie bevorderen. Ook wil Ons Belang met de nieuwe raad in gesprek gaan over het opnieuw instellen van raadscommissies. We denken dan aan Ruimtelijke Ontwikkeling, Sociale Zaken, Verkeer & Vervoer en Duurzaamheid. 

Voor elk plan in ontwikkeling dient vooraf nagedacht te worden over de burgerparticipatie en het raadsvoorstel dient – naast een financiële paragraaf - daarom ook een burgerparticipatieparagraaf te bevatten. 


Leefbaarheid en (volks)huisvesting

Ons Belang zet zich al jaren in om de leefbaarheid en de volkshuisvesting op het eiland naar de tijdsgeest en behoefte te behouden en daar waar nodig uit te breiden. Ook de komende jaren zal dat opnieuw tot dialoog en discussie leiden. We gaan uit van feiten; wat is de daadwerkelijke behoefte op ons mooie eiland en hoe kunnen we dat met z’n allen realiseren? 

Een gedegen woonanalyse is een essentieel startpunt om te bepalen wat de woningbehoefte op Schiermonnikoog is. Op dit moment is het niet transparant en duidelijk wat die behoefte is. De lijst van woningzoekenden lijkt lang, maar is het is niet helder om welke samenstellingen het gaat (gezinnen, 1 of 2 persoons huishoudens) en om welke redenen mensen zich aanmelden voor een woning; gaat het om doorstromers, tijdelijke- en/of seizoenskrachten, gewijzigde woonwensen enzovoort.? Een woonanalyse en herijking van de woningbehoefte moet dan ook eerst plaatsvinden. De toewijzing van woningen is daarbij ook onduidelijk en ongewis. Ons Belang zet in op een nieuwe woonvisie met feitelijkheden, duidelijke richtlijnen en heldere afspraken! 

Betaalbare woningen – zowel huur als koop – blijven van essentieel belang om de sociale structuur van Schiermonnikoog te waarborgen. Speculanten willen we graag buiten de deur houden. En dat kan wanneer we de relatie met woningcorporatie Woon Friesland versterken en de jaarlijkse prestatieafspraken goed monitoren en aanpassen daar waar noodzakelijk. Ook willen we als Ons Belang ons oriënteren op de mogelijkheid om woonmogelijkheden in eigen hand te houden. Dat geldt zeker ook voor 1- en 2- persoons—woningen. Passende en betaalbare woningen voor jong en oud, woningen voor mensen die slechts gedeeltelijk op het eiland werkzaam zijn (waaronder mensen in het onderwijs en de zorg) en passende woonruimte voor mensen die als seizoenwerkers onze economie mede draaiend houden. Samen met de woningcorporatie, het bedrijfsleven en alle eilanders kunnen we het eiland leefbaar en bewoonbaar houden! 

En voor het Oude Bezoekerscentrum en andere mogelijke inbreidingsplekken* willen we met u de mogelijkheden onderzoeken. Particuliere initiatieven – zoals Waddenwonen – die inzetten op passende en blijvend betaalbare woonruimte voor jonge (toekomstige) eilanders, zullen we zeker daarin meenemen. Passend bij wat nodig is, wat kan en duurzaam is! 

*Noorderstreek? Plek van het schoolgebouw dat weggaat? Andere inbreidingsplekken, gronden die de gemeente in bezit heeft…? 

Leefbaarheid is meer dan woningen bouwen. Zoals we weten en zien is de vergrijzing op het eiland onomkeerbaar. En dat betekent dat er meer en meer een beroep gedaan wordt op zorg. Het ondersteunen en ontzorgen van mantelzorgers is belangrijk; het zorgt ervoor dat het langer kunnen volhouden en dat zorgbehoeftigen langer thuis kunnen blijven wonen. Er moet serieus werk gemaakt worden van een dagopvang en 24-uur zorg op het eiland. Ons Belang zet zich in om helder in beeld te brengen wat het kost en of in de komende raadsperiode faciliteiten te realiseren zijn.

Leefbaarheid is ook zorgen dat de jeugd en jongeren van nu later met plezier terugdenken aan hun jeugd op het eiland. En dat betekent investeren in die jongeren. Door het samen organiseren van activiteiten, door ze al vroeg te betrekken bij het vrijwilligerswerk (jeugdacademie voor Brandweer en KNRM?) en ze te betrekken bij belangrijke besluiten. De kinderburgemeester spreekt de jongste jeugd aan en heeft z’n toegevoegde waarde bewezen. Ook de jongeren (> 12 jaar) willen we - in samenwerking met Jeugd en Jongerenwerk – vragen hoe we ze kunnen betrekken bij plan- en besluitvorming die hen nu en in de toekomst raken.


programmafoto-8.jpg

Onderwijs 

Het Leer- en Ontwikkelcentrum krijgt vorm en inhoud en de komende jaren zal er ingezet worden op een nieuw schoolgebouw waar alle onderwijs voor 0- tot 16-jarigen zich thuis kunnen voelen. Ons Belang vindt het belangrijk dat zowel binnen alsook buiten het gebouw zichtbaar wordt dat de school een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de Schiermonnikoogse samenleving; een schoolplein van alleen stenen vinden we niet passend. Samen met de gebruikers van het gebouw en de Schiermonnikogers willen we een ontwerp (laten) creëren dat recht doet aan waar Schiermonnikoog voor staat.

Energietransitie en Duurzaamheid

De grootste uitdaging op ons eiland is de omzetting van de fossiele energie naar duurzame energie. Een overgang naar een duurzame energievoorziening is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Ons Belang is van mening dat er grenzen zijn aan het gebruik van energie en het verbruiken van grondstoffen. Wij zijn als partij voor een verstandige en geleidelijke overgang van aardgas naar elektriciteit en stappen naar een circulaire economie

Hoe willen wij dat gaan doen? 

  • Allereerst moet er fors ingezet worden op het isoleren van woningen en gebouwen 

  • Daarbij moet rekening gehouden worden met ieders (financiële) mogelijkheden 

  • Een isolatiefonds moet ondersteuning bieden aan eigenaren die onvoldoende eigen middelen hebben 

  • Onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om op het eiland of ergens ander duurzame groene energie op te wekken en op te slaan: windmolens, zonneweiden, nieuwe technologie etc. afhankelijk van de mogelijkheden om dat in te passen. En dat hoeft niet zichtbaar te zijn. 

  • De rapportage ‘Dursum EiIaun’ als dynamisch te beschouwen en daarmee frequent aan te passen aan nieuwe inzichten en technologische mogelijkheden.

  • (Nieuwe) beleidsrichtingen en mogelijke keuzes moeten worden voorgelegd aan ons eilanders. 

 

Wij eilanders zijn van oudsher gewend aan hergebruik (recycling): gevonden dingen en producten krijgen altijd al een tweede of derde leven. Van hergebruik zijn het repair-café, de Facebook pagina’s (weggeefhoek en verkoopplek) prachtige voorbeelden. Maar wellicht kunnen we een stap verder:  

  • Actief inzetten op reductie van plastic(verpakkingen) 

  • Bij bouw en verbouw gebruik (laten) maken van bouw- en sloopmateriaal. Dat betekent iets voor de welstandsnormen: niet uitgaan van wat niet mag, maar uitgaan van wat wel kan! 

  • Goede initiatieven van u op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie belonen en/of faciliteren 

Ons Belang vindt dat het gemeentebestuur aanjager/facilitator moet zijn van de versterking van en omschakeling naar een meer duurzame en circulaire economie. Ons Belang is tot nu toe de enige partij die een substantieel deel van de Eneco-gelden wil reserveren voor duurzaamheid. Een bedrag aanwijzen voor duurzaamheid betekent dat initiatieven van bewoners, raadsleden en college mogelijk eerder gerealiseerd kunnen worden. Duurzaamheid is daarmee niet alleen afhankelijk van subsidies van het rijk.


programmafoto-9.jpg

Verkeer & Vervoer

We schreven het al eerder: we zijn kritisch op de uitgevoerde en voorgenomen maatregelen met betrekking tot verkeer en vervoer. Gelukkig hebben we in de discussie kunnen bijdragen om te voorkomen dat er een rondweg door de Banckspolder wordt aangelegden er een bus-lus komt. En de busremise wordt gerealiseerd op de Knuppeldam. 

Verkeersmaatregelen zijn meer (of anders) dan alleen het neerzetten van dukdalven, plateaus op de weg of eenrichting-verkeerswegen maken. De inrichting van een weg is medebepalend voor het weggedrag van alle gebruikers. Ons Belang wil op basis van goed onderzoek en advies van deskundigen en in samenwerking met de omwonenden en weggebruikers het verkeer & vervoer ‘op de schop nemen’. Maar alleen als het echt nodig is. De wegenstructuur niet aanpassen aan het verkeer, maar het verkeer moet zich aanpassen aan de wegenstructuur. 

Elkaar bewust maken van en aanspreken op gevaarlijk rijgedrag is ons aller verantwoordelijkheid. En natuurlijk is controle en handhaving door BOA`s en politie ook van invloed. 

dorpshuis.jpg

Werkgelegenheid en economie

Het grootste deel van onze inwoners is werkzaam als ondernemer, medewerker of leverancier in/van de toeristische sector. De verbreding en versterking daarvan juichen we van harte toe. En we moeten ons nog meer inspannen om de werkgelegenheid in het algemeen te verbreden en te differentiëren. Het vestigingsklimaat is een verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur: ondersteunen, aanjagen en faciliteren!  

Een betere promotie, bedrijfslocaties aanwijzen en ondernemerschap bevorderen en opdrachtgeverschap voor het lokale bedrijfsleven is voor Ons Belang een belangrijk aandachtspunt de komende jaren. De economische agenda voor Schiermonnikoog – waar digitalisering, gezondheidseconomie, de maakindustrie en creatieve industrie onder meer een rol hebben – moet gemaakt worden. 

 

Ons Belang wil meewerken aan een bredere basis die met name voor jongeren toekomst biedt.  

  

Energie transitie en duurzame ontwikkelingen, biedt veel werk. 

De energie transitie en duurzame ontwikkelingen kunnen ruime mogelijkheden en kansen scheppen voor uitbreiding van de werkgelegenheid op ons eiland. Er moet erg veel gebeuren op het gebied van isoleren van woningen, gebouwen en installaties.  

Ons Belang werken aan een gemeentelijk beleid waarin: 

  • Werkzaamheden zoveel mogelijk door eilanders en eilander bedrijven worden uitgevoerd (rekening houdend met wet- en regelgeving rondom aanbestedingstrajecten) 

  • Bestaande bedrijven en ZZP-ers worden gefaciliteerd om zich te vestigen op het bedrijventerrein aan de Veerweg 

  • Het LOC een BOL-opleidingstraject laten ontwikkelen waarbij jongeren  

Een Leer-werktraject volgen bij technische- en bouwbedrijven op het eiland 

Betrokken worden in opleiding en werk door bedrijven (van de wal)

 

Toerisme

Toerisme is onze economische kurk, een belangrijke factor in het behoud van de leefbaarheid van ons eiland.  

De Corona-periode en daarbij geldende maatregelen en beperkingen brachten aan het licht dat de Pijlers voor toeristisch beleid vooral niet in beton gegoten moeten zijn. Initiatieven van ondernemers (horeca, recreatiewoning-bezitters enz.) bleken een schot in de roos: de toeristen – dagjesmensen en logés - wisten en weten ons nog steeds te vinden en blijven ons eiland bezoeken. Voor rust en ruimte, om uit te waaien, door het culinaire aanbod enzovoorts. Die creativiteit en initiatieven van ondernemers willen we graag behouden en niet aan banden leggen ‘omdat het niet in de Pijlers staat’. Ruimte om te ondernemen – in moeilijke en makkelijker tijden – ondersteunt Ons Belang.  

Het gemeentebestuur moet positief staan tegenover nieuwe initiatieven, initiatieven die nieuwe bezoekers aantrekken, die inspeelt op de veranderende behoeften van onze gasten van nu en de toekomst.

Kwaliteit landschap

Het landschap van Schiermonnikoog is uniek. Het is één van de redenen waarom gasten ons eiland bezoeken. Maar ook waarom het prettig is om hier te wonen. De redelijke ongereptheid van het gebied van het nationale park en de weidsheid van de polder zijn kostbare kenmerken die we moeten behouden en versterken. De gemeente neemt de beslissingen over de Banckspolder, waarbij het bevorderen van de biodiversiteit voorop moet staan. Dat doen we samen met de boeren, die hier de grootste verantwoordelijkheid hebben.  

Het gebied van het nationale park valt onder de verantwoordelijkheid van het Overlegorgaan Nationaal Park. Toch is de kwaliteit van dit gebied niet alleen een zaak van dit overlegorgaan. Ook burgers en gasten moeten hierin een stem hebben. Zodat de plannen niet alleen vanaf de tekentafel komen, maar ook gevormd worden met de ervaringsdeskundigen op het eiland. Dit zal een uitgangspunt moeten worden bij de komende herziening van het Beheers- en Inrichtingsplan (BIP).  

Ons Belang stelt voor om een extra vertegenwoordiger in het overlegorgaan af te vaardigen. Een vertegenwoordiger die niet vanuit de belangengroepen of de gemeente komt, maar rechtstreeks gekozen wordt door de eilanders. 

Bestuurskracht

De raad bepaalt het beleid, het college voert uit en de raad controleert de uitvoering. Dat is de kern van het duale systeem. En dat betekent voor Ons Belang dat het college met voorstellen moet komen die nog beïnvloedbaar zijn. Zowel het college alsook de raad kunnen met initiatieven komen. Maar wel zodanig dat het volstrekt duidelijk is voor welk probleem het raadsvoorstel de oplossing is, wat het oplevert, wat het kost en hoe de eilanders bij de uiteindelijke besluitvorming betrokken worden. Beleidsregels moeten duidelijk en helder worden geformuleerd en niet multi-interpretabel zijn.  

De griffier is de ondersteuner van raad en raadsleden en levert zo een cruciale bijdrage aan het functioneren van de lokale democratie. De griffier is verantwoordelijk voor de inhoudelijke ondersteuning van de raad en van raadsleden. Inhoudelijke ondersteuning gaat verder dan het verstrekken van feitelijke informatie en omvat ook meer dan technische bijstand in de vorm van assistentie bij de redactie van initiatiefvoorstellen, amendementen en moties. De gemeenteraad bepaalt hoeveel en welke middelen er beschikbaar zijn voor de griffier en welke verantwoordelijkheden de griffier op zich neemt. De gemeenteraad positioneert de griffier zodat deze op gelijkwaardige positie met burgemeester en secretaris in de lokale driehoek de belangen van de raad (mede) kan behartigen. Ons Belang wil onderzoeken of de griffie(r) voldoende tijd heeft om die ondersteuning te bieden die de raad nodig heeft. 

Ons Belang vindt dat de rolverdeling tussen burgemeester en wethouders scherper moet zijn. Met 2 wethouders in het college die elk 0,8 fte (4 dagen per week*) beschikbaar zijn, kunnen in de komende collegeperiode de politiek- en inhoudelijk beladen portefeuilles door hen worden gehanteerd. Burgemeester kan - naast de wettelijke taken, zoals openbare orde en veiligheid –bijvoorbeeld personeel & organisatie, financiën & economische zaken en voorlichting in het werkpakket krijgen. Daarmee wordt de scheiding tussen politiek en boven de partijen staan meer duidelijk en helder. 

*wethouder zijn is geen baan van 9 tot 17 uur, wethouder ben je, 24 uur per dag, 7 dagen in de week! 😉 


 
Ons_Belang_logo.png
 

copyrigt 2022